Μεσογειακή διατροφή είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής εμπνευσμένος από τις διατροφικές συνήθειες των λαών γύρω από τη μεσόγειο θάλασσα όπως η Ελλάδα η Ιταλία , η Γαλλία,  και των χωρών στα παράλια της μέσης ανατολής. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της διατροφής είναι ότι περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων όπως  τυρί και γιαούρτι, μέτρια κατανάλωση κρασιού και σπάνια κατανάλωση κόκκινου  κρέατος.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η ερευνητική ομάδα του Ancel Keys ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η Μελέτη των 7 χωρών.

Συγκεκριμένα μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες ανθρώπων  των μεσογειακών χωρών και κατέληξαν στην δημιουργία της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής .O διάσημος καθηγητής Ancel Keys ήταν γνωστός και ως Mr Cholesterol, καθώς ήταν ο πρώτος που συνέδεσε την καλή διατροφή με την υγεία της καρδιάς και την χοληστερόλη με την στεφανιαία νόσο.

Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής περιλαμβάνει 3 επίπεδα ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφίμων. Στη βάση της βρίσκονται τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και σε σημαντικές ποσότητες, ενώ στην κορυφή είναι όσα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια και σε μικρές ποσότητες.

Πιο συγκεκριμένα πρέπει να καταναλώνονται τα παρακάτω:

  • Δημητριακά και τα παράγωγα τους, όπως  ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί. Ιδιαίτερα τα μη επεξεργασμένα παρέχουν ενέργεια, είναι χαμηλά σε λίπος, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μειώνουν τη χοληστερόλη.
  • Φρούτα και λαχανικά, καθώς  αποτελούν πηγή  πολλών βιταμινών και αντιοξειδωτικών
  • Όσπρια και ξηροί καρποί, καθώς περιέχουν  πολλές φυτικές ίνες και βιταμίνες δίνοντας ενέργεια στον οργανισμό.
  • Ελαιόλαδο αφού η κατανάλωση του σε φυσιολογικά αναγκαίες  ποσότητες προστατεύει ενάντια στη στεφανιαία νόσο, μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, αλλά όχι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που προέρχονται από το ζωικό βούτυρο.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα σε χαμηλά λιπαρά αφού αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου και πρόληψη οστεοπόρωσης αλλά και διατήρηση καλής οστικής μάζας.
  • Λιγότερο την εβδομάδα πουλερικά ψάρια αυγά και γλυκά.
  • Και πιο σπάνια αλλά και στην κορυφή της πυραμίδας είναι η ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου  κρέατος.
  • Και λιγότερο πιο σπάνια η κατανάλωση αλκοόλ.

Δυστυχώς, οι νεότερες γενιές μετά τη δεκαετία του 1980 δυσκολεύονται να ακολουθήσουν έναν τέτοιο πρότυπο διατροφής καθώς αύξησαν την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος αλλά και κορεσμένου λίπους ημερησίως. Παράλληλα παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση και υπολογιστές και η σωματική άσκηση είναι ελάχιστη με πολύ μικρό ποσοστό να κάνει έστω και μισή ώρα άσκηση ημερησίως .

Επομένως, η συνεχής αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων δικαιολογείται απολύτως  Η προαγωγή της υγείας και η πρόληψη των ασθενειών χρειάζεται να επιστραφεί και να καθιερωθεί.

Έπειτα από πολλές κλινικές έρευνες που έγιναν αποδείχθηκε ότι άτομα που υιοθέτησαν τέτοιο τρόπο διατροφής  εμφάνισαν λιγότερη πιθανότητα να αποκτήσουν σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση αλλά και καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά νοσήματα.

Είναι μάλιστα τόσο αποδεδειγμένο ότι  αυτός ο τρόπος διατροφής περιλαμβάνει κυρίως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και υγιή λιπαρά, ώστε η Μεσογειακή Διατροφή συστήνεται από παγκόσμιους οργανισμούς για την πρόληψη καρδιοπαθειών, τον έλεγχο του σακχάρου, την πρόληψη από κάποια είδη καρκίνου και κίνδυνο πολλών φλεγμονωδών αυτοάνοσων παθήσεων.

Συμπερασματικά, το μοτίβο της μεσογειακής διατροφής αποδίδει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και την αντιμετώπιση διάφορων  λοιμώξεων.

Ειδικά τώρα στη περίοδο του Κορωνοιού που διανύουμε  είναι σημαντικό να ακολουθούμε τέτοιο πρότυπο διατροφής, αφού θεμελιώδη τρόφιμα αυτής  περιέχουν αυξημένα επίπεδα φυτικών ινών βιταμινών αλλά και σημαντικών ιχνοστοιχείων για τον οργανισμό.

Έχοντας αναλύσει  τι περιλαμβάνεται σε αυτό το είδος διατροφής είναι ο καλύτερος τρόπος να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή  όπως η μεσογειακή διατροφή.

Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει απαραίτητα μείωση των θερμίδων και αποκλεισμό ορισμένων τροφών από την διατροφή μας. Αντίθετα σημαίνει ποικιλία τροφίμων, καλή ποιότητα αυτών, σωστά μαγειρεμένων και κατανεμημένων μέσα στη μέρα  με μαγείρεμα με ελαιόλαδο και λιγότερο τηγάνισμα, με  καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αλλά και πουλερικών και ξηρών καρπών, και τέλος το αλκοόλ να παραμένει πάντα με μέτρο στην διατροφή μας.

Συμπερασματικά, ο ορθός τρόπος διατροφής είναι να καταναλώνονται όλες οι ανωτέρω τροφές με μέτρο («παν μέτρον άριστον»), ενώ επιπλέον εφόσον η διατροφή αυτή συνδυαστεί και με κάποιο είδος συχνής άσκησης, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για έναν ολοκληρωτικό συνδυασμό που θα θωρακίσει τον οργανισμό και την υγεία μας.