Ο ρόλος της άσκησης στην υγεία
Η τακτική φυσική δραστηριότητα αποτελεί το κλειδί για καλή υγεία. Τα έμμεσα αποτελέσματα τη τακτικής άσκησης είναι η ενδυνάμωση του σώματος, η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, η καλύτερη οξυγόνωση των ιστών αλλά και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται διεξοδικά με το συνδυασμό υγιεινής διατροφής και άσκησης. Η δίαιτα σαν αποκλειστική λύση, επιφέρει μεν απώλεια βάρους αλλά ένα ποσοστό αυτού αποτελείται μόνο απο νερό.
Αντίθετα σε συνδυασμό με την άσκηση επιτυγχάνεται αύξηση της άπαχης μάζας σώματος, αφού αναπτύσσεται περισσότερο ο μυϊκός ιστός. Αυτή η αύξηση έχει σαν συνέπεια την επιπλέον κατανάλωση θερμίδων σε συνθήκες ηρεμίας, ενώ έχει επίσης αποδειχθεί οτι μειώνεται η όρεξη! Δηλαδή το όφελος είναι διπλό για όσους προσπαθούν να αποκτήσουν λεπτότερη σιλουέτα αλλά και για όσους θέλουν να διατηρηθούν σε καλή φυσική κατάσταση.
Ακόμα πρέπει να σημειωθεί ότι τα άτομα που συμμετέχουν σε κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και καλύτερη ψυχολογική διάθεση
Πως εξηγείται;
Η τακτική άσκηση θεωρείται ότι αυξάνει ισχυρά τις ουσίες του εγκεφάλου, που «ανεβάζουν» τη διάθεση οι οποίες ονομάζονται ενδορφίνες. Αυτές έχουν παρόμοια δράση με τη μορφίνη, αλλά πολύ ηπιότερη οποτε η διάθεση αυξάνεται αισθητά!
Άσκηση και μακροζωία
Οι περισσότερες μελέτες έχουν αποδείξει, ότι ένα αγύμναστο άτομο, διατρέχει 8 φορές υψηλότερο κίνδυνο να υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο (ανακοπή ή εγκεφαλικό) σε σχέση με ένα γυμνασμένο άτομο.
Ποιοι είναι οι καλύτεροι τύποι ασκήσεων;
Οι δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες του σώματος και που εκτελούνται συνεχώς συνήθως καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων. Η συνολική θερμιδική δαπάνη εξαρτάται κυρίως από την ένταση και την διάρκεια της άσκησης. Οι δημοφιλέστερες δραστηριότητες που αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του βάρους είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση και ο αεροβικός χορός.
Το περπάτημα αλλά και το τρέξιμο προτείνονται διότι το μόνο που απαιτείται για την πραγμάτωσή τους είναι ανά καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια!
Οφέλη που επιφέρει η άσκηση
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ:
- Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και ευλυγισία
- Προάγει την παραγωγή ισχυρότερων οστών, συνδέσμων και τενόντων
- Βελτιώνει τη στάση του σώματος και την ισορροπία
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ:
- Μειώνει τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας
- Ενισχύει την καρδιακή λειτουργία
- Μειώνει την πίεση
- Βελτιώνει τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς
- Βελτιώνει την παροχή αίματος στους μύες
- Διευρύνει τις αρτηρίες προς την καρδία
ΕΠΙΣΗΣ
- Βελτιώνει τον τρόπο διαχείρισης του διαιτικού λίπους
- Συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
- Αυξάνει τα επίπεδα της ΗDL (καλή χοληστερίνη)
- Βελτιώνει την εναποθήκευση ασβεστίου στα οστά
- Προλαμβάνει την οστεοπόρωση
- Βελτιώνει την αμυντική λειτουργία του οργανισμού
- Βελτιώνει την πέψη και την απέκκριση
- Αυξάνει την αντοχή και τα ενεργειακά επίπεδα
- Προάγει την ανάπτυξη άπαχης μάζας σώματος : κατανάλωση λίπους
- Μειώνει το άγχος και την ένταση
- Βελτιώνει τα αισθήματα αυτοσεβασμού αυτοεκτίμησης
- Βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
- Ενισχύει την διανοητική λειτουργία
- Βελτιώνει την χαλάρωση και τον ύπνο
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
- ΒΗΜΑ 1: αναγνωρίστε την αξία της άσκησης!
- ΒΗΜΑ 2: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας!
- Η άσκηση μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα που πάσχουν από πρόβλημα υγείας (κυρίως αν αυτό σχετίζεται με την καρδιά) και δεν είναι ενήμεροι.
- ΒΗΜΑ 3: επιλέξτε έναν τύπο άσκησης που σας ευχαριστεί!
- ΒΗΜΑ 4: ελέγξτε την ένταση της άσκησης!
- Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να υπολογίσετε τον μέγιστο καρδιακό ρυθμό σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι να αφαιρέσετε από το 185 την ηλικία σας. Για να βρείτε τον ελάχιστο καρδιακό ρυθμό αφαιρέστε απο το αποτέλεσμα το 20. έτσι υπολογίζετε τα όρια του καρδιακού ρυθμού που πρέπει να παραμείνετε κατά τη διάρκεια της άσκησης.
- Για να υπολογίσετε τον καρδιακό ρυθμό σας, τοποθετείστε το δείκτη και τον παράμεσο στον καρπό του αντίθετου χεριού ή στο λαιμό στην άκρη της κάτω σιαγόνας. Μετρήστε τους καρδιακούς χτύπους για έξι δευτερόλεπτα, ξεκινώντας απο το μηδέν (0, 1, 2….) έπειτα απλώς προσθέστε ένα μηδενικό στο τέλος του νούμερου που υπολογίσατε ( π.χ. αν μετρήσατε 14, τότε ο καρδιακός ρυθμός σας είναι 140).
- ΒΗΜΑ 5: ασκηθείτε συχνά!