Οι μύκητες  είναι ευκαρυωτικοί οργανισμοί με εύκαμπτα κυτταρικά τοιχώματα και εμφανίζουν τεράστια ποικιλία και υπάρχουν παντού. Οι γνωστοί μύκητες είναι περίπου 400.000. Είναι αυστηρά αερόβιοι, αλλά μπορούν να ζήσουν και με μειωμένο οξυγόνο ή απουσία οξυγόνου.

Διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τους ζυμομύκητες (μονοκύτταροι μύκητες) και τους υφομύκητες (πολυκύτταροι μύκητες). Εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι καλοκαιρινές μυκητιάσεις ανήκουν στα συχνά δυσάρεστα απρόβλεπτα του καλοκαιριού και συμβαίνουν συχνά καθώς οι μύκητες αγαπούν τη ζέστη και την υγρασία. Oι ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας, τα βρεγμένα μαγιό που μένουν πάνω στο σώμα, τα στενά ρούχα, οι πισίνες, η θάλασσα, ακόμα και το αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μυκήτων. Μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν τη θάλασσα, τα παιχνίδια στην άμμο ή την ηλιοθεραπεία .

Οι μυκητιάσεις είναι ένα από αυτά που μας ταλαιπωρούν αρκετό διάστημα. Δύο από τα πιο συνηθισμένα και “έντονα” προβλήματα, που κάνουν την εμφάνισή τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι οι μυκητιάσεις του άκρου ποδός και του δέρματος με συνηθέστερη, την ποικιλόχρους πιτυρίαση. Στην μεν περίπτωση της μυκητίασης των ποδιών, ο παθών ταλαιπωρείται με το πόδι του , ενώ στην ποικιλόχρους πιτυρίαση αποκτά κηλίδες στο δέρμα του οι οποίες μπορεί να μην φύγουν και ποτέ. Οι καλοκαιρινές μυκητιάσεις οφείλονται κυρίως σε δερματόφυτα που είναι είδη μυκήτων και αναπτύσσονται συνήθως στις μεσοδαχτύλιες πτυχές, όταν υπάρχει συσσωρευμένη υγρασία από το νερό της θάλασσας ή της πισίνας ή τον ιδρώτα. Οι καλοκαιρινές μυκητιάσεις εμφανίζονται σαν απολέπιση της επιδερμίδας ανάμεσα στα δάχτυλα ή σαν διαβρώσεις που συχνά συνοδεύονται από δυσάρεστη οσμή και ερυθρότητα.

Η άμμος, η θάλασσα, η ζέστη “ευθύνονται” κυρίως για τις λοιμώξεις αυτές του δέρματος. Πέρα του ότι είναι ενοχλητικές και αντιαισθητικές, οι καλοκαιρινές μυκητιάσεις επιβάλλεται να θεραπευτούν έγκαιρα γιατί αποτελούν μια ανοιχτή πύλη εισόδου για άλλα μικρόβια, κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για ασθενείς σαν τους διαβητικούς που είναι ευάλωτοι σε δευτερογενείς μικροβιακές λοιμώξεις. Επίσης ένας άλλος κίνδυνος που εγκυμονούν οι καλοκαιρινές μυκητιάσεις αν παραμείνουν αθεράπευτες είναι να εξελιχθούν σε χρόνιες μυκητιάσεις ή να προσβάλουν και τα νύχια στα πέλματα (ονυχομυκητίαση).

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μια λοίμωξη των επιφανειακών στοιβάδων του δέρματος καθώς για την εμφάνισή της ενοχοποιείται ένας ζυμομύκητας ο οποίος για να αναπτυχθεί πρέπει να υπάρχει αυξημένη παραγωγή σμήγματος στο δέρμα. Εντοπίζεται κυρίως στις λιπαρές περιοχές του λαιμού, του θώρακα, της πλάτης αλλά και του τριχωτού της κεφαλής. Η ζέστη και η υγρασία, αλλά και η έλλειψη καθαριότητας και φροντίδας του δέρματος αποτελούν βασικούς παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση του μύκητα. Πως θεραπεύεται η ποικιλόχρους πιτυρίαση-Η διάγνωση της νόσου γίνεται εύκολα από έναν δερματολόγο ο οποίος θα σας υποδείξει και την κατάλληλη θεραπεία η οποία βασίζεται σε σκευάσματα που εφαρμόζονται τοπικά ή σε χάπια. Μετά τη θεραπεία μπορεί να παραμείνουν λευκές κηλίδες. Επίσης βοηθά να φοράμε βαμβακερά ή λινά ρούχα που αφήνουν την επιδερμίδα να αναπνέει και δεν εντείνουν την εφίδρωση, ενώ δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε πετσέτες άλλων ανθρώπων στο ντους και τη θάλασσα. Στην ξαπλώστρα της παραλίας τέλος πρέπει πάντοτε να απλώνουμε δική μας καθαρή πετσέτα. Πως προλαμβάνονται οι καλοκαιρινές μυκητιάσεις

Για να προλάβετε τις καλοκαιρινές μυκητιάσεις που εκδηλώνονται κυρίως στις μεσοδακτύλιες περιοχές επιβάλλεται καλό πλύσιμο στα πόδια σας και σκούπισμα. Επίσης, να αποφεύγετε να φοράτε καθημερινά τα ίδια υποδήματα και να αφήνετε τα φορεμένα παπούτσια να στεγνώσουν σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο. Προληπτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πούδρες που απορροφούν τον ιδρώτα στα πέλματα ενώ επιβάλλεται να περπατάτε με σαγιονάρες σε μέρη όπως οι πισίνες των ξενοδοχείων και των spa, τα δωμάτια και τα μπάνια των ξενοδοχείων. Στην παραλία μπορείτε να χρησιμοποιείτε σαγιονάρες στην άμμο, άλλωστε τους θερμούς μήνες η άμμος ζεσταίνεται και δεν είναι εύκολο να περπατήσει κανείς ξυπόλητος. Θεραπεία για τις καλοκαιρινές μυκητιάσεις Αν προσβληθείτε από καλοκαιρινή μυκητίαση που εκδηλώνεται στις μεσοδακτύλιες πτυχές θα χρειαστεί να κάνετε θεραπεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Η αγωγή γίνεται συνήθως τοπικά με κρέμες, σαπούνια ή πούδρες ενώ συμπληρωματικά χρειαστεί και συστηματική αγωγή (αντιμυκητιασικά χάπια).