Τι είναι το αντιγριπικό εμβόλιο

Το αντιγριπικό εμβόλιο αποτελείται είτε από πλήρως αδρανοποιημένο ιό της γρίπης είτε από κομμάτια, τα οποία ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα ενάντια στον ιό της  γρίπης.

Επειδή ακριβώς ο ιός δεν είναι ζωντανός, δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό, αλλά αυτό που μπορεί είναι να προκαλέσει ανοσία έναντι του ιού της γρίπης μέσω της παραγωγής αντισωμάτων.

Το αντιγριπικό εμβόλιο δημιουργεί αντισώματα στον οργανισμό  περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Αυτά τα αντισώματα παρέχουν προστασία έναντι  των ιών που είναι στο εμβόλιο.  Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει από τους ιούς γρίπης που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο έτος με βάση  τα στελέχη που προκάλεσαν γρίπη τον προηγούμενο χειμώνα και απομονώθηκαν από τους πάσχοντες.

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται στο διάστημα από αρχές Οκτωβρίου έως μέσα Νοεμβρίου κάθε χρόνου. Ακόμη και στην περίπτωση που η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου είναι η ίδια με αυτή της περασμένης περιόδου, ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο γιατί η ανοσία που αφήνει το εμβόλιο εξασθενεί μετά από 6 μήνες περίπου. Προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη αναπτύσσονται 2 περίπου  εβδομάδες από τον εμβολιασμό. Παρόλο που ο καλύτερος χρόνος για εμβολιασμό είναι η περίοδος Οκτώβριος-Νοέμβριος, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα εάν για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκε έγκαιρα.

Οι ενήλικες χρειάζονται μία μόνο δόση εμβολίου κάθε χρόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι επαναληπτική δόση του εμβολίου γρίπης δεν προσφέρει στην βελτίωση της ανοσίας. Μόνο τα παιδιά ηλικίας κάτω των 8 χρονών που εμβολιάζονται πρώτη φορά κατά του ίου της γρίπης πρέπει να κάνουν δυο δόσεις του εμβολίου σε διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα η μία από την άλλη.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
  • Παιδιά και ενήλικες με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή νευρομυϊκά νοσήματα.
  • Όσοι φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  • Οι έγκυες και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά από 6 μηνών.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.
  • Άτομα που δουλεύουν σε κλειστούς χώρους όπως εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων.

Έχει παρενέργειες το αντιγριπικό εμβόλιο;

Οι παρενέργειες είναι λίγες και συνήθως ήπιες και περιορισμένες: Είτε τοπικές που είναι οι πιο συχνές και περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα, πρήξιμο και σκληρία στο σημείο της ένεσης. Είτε συστηματικές όπως πυρετός, αίσθημα κόπωσης, ρίγος, πονοκέφαλος, μυαλγία, αρθραλγία, εφίδρωση μπορεί να παρατηρηθούν και υποχωρούν μέσα σε 2 μέρες χωρίς θεραπεία. Σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθούν: νευραλγία, παραισθησία, παροδική θρομβοπενία. Εν’ κατακλείδι ο εμβολιασμός είναι η αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη μέθοδος πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων του ανθρώπου.

Πλέον τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο πεδίο της δημόσιας υγείας και το σημαντικότερο μέσο στη βελτίωση της κοινότητας.